Dampremmende folie
Dampremmende folie was vroeger een essentieel materiaal om te gebruiken in dakisolatie. Tegenwoordig zijn er echter veel andere oplossingen om vocht in de isolatie te voorkomen. Dat roept bij veel mensen de vraag op waar dit materiaal tegenwoordig dan wel nog bij van pas komt. In dit artikel leggen we graag meer uit over wat dampremmende folie is en waar het allemaal geschikt voor is.

Wat is dampremmende folie?
Dampremmende folie is een folie die zorgt dat waterdamp condenseert. Wanneer dit materiaal wordt aangebracht in bijvoorbeeld een dak, voorkomt het dat het vocht door het dak trekt en bij de isolatie terechtkomt. Het gebruiken van dampremmende folie op de juiste plekken zorgt ervoor dat ruimtes vochtvrij blijven. Ondanks dat het bekend staat als oplossing tegen vocht, is het belangrijk dat het alleen wordt gebruikt in de juiste scenario’s. Wanneer er bijvoorbeeld al een andere folie in het dak aangebracht is, zal een extra laag dampremmende folie alleen nadelen opleveren. Voordat je de folie aanbrengt is het dus erg belangrijk om goed te weten of jouw dak of ruimte het daadwerkelijk nodig heeft.

Tegen vochtige lucht in huis
Overal waar wordt geleefd, is vocht aanwezig. Er ontstaat namelijk vocht na het douchen, na het koken en zelfs door jouw eigen lichaam komt er vocht in een ruimte. Het is van groot belang dat jouw huis in staat is om deze vocht weg te ademen. Beschikt jouw huis niet over genoeg ventilatie? Dan zal het vocht zich in de muren en daken gaan nestelen, wat uiteindelijk tot de groei van schimmels kan zorgen.

De verschillende soorten folie
De dampremmende folie is in verschillende soorten verkrijgbaar. Zo heb je bijvoorbeeld gewapende folie die bestaat uit drie lagen, een multibar folie die speciaal ontworpen is om scheuren tegen te gaan of de miofol folie die geschikt is voor woningen binnen klimaatklasse 2 en 3.

Het gebruik van dampremmende folie
Wanneer jouw dak nog geen folie aan de binnen- of buitenkant heeft zitten, dan is het tijd om de dampremmende folie aan te brengen. Ook kan deze folie worden aangebracht wanneer er alleen een damp-open folie of klimaatfolie aan de buitenkant van het dak zit. In dat geval kan namelijk het vocht nog steeds wegtrekken, maar blijft het ook genoeg ademen tijdens de warme dagen. Het installeren van de folie is geen ingewikkelde klus. Er zijn op het internet veel instructievideo’s en beschrijvingen te vinden. Zorg wel altijd dat de folie eerst wordt aangebracht en het isolatiemateriaal pas erna wordt geïnstalleerd.

Categories:

Tags:

Comments are closed