Alvleesklierkanker is een ernstige en levensbedreigende ziekte, maar een vroege diagnose en behandeling kunnen tot succesvolle resultaten leiden. Voor de diagnose en behandeling van alvleesklierkanker gebruiken artsen een combinatie van medische beeldvorming, biopsies en andere laboratoriumtests om een nauwkeurige diagnose te stellen. Na de diagnose bestaat de standaardbehandeling van alvleesklierkanker uit een operatie, chemotherapie, bestraling of een combinatie daarvan.

 

Diagnose van alvleesklierkanker

De diagnose alvleesklierkanker begint met het afnemen van uw medische voorgeschiedenis en een lichamelijk onderzoek. Dit wordt gevolgd door beeldvormende onderzoeken zoals CT-scans of MRI-scans om een algemeen beeld te krijgen van de alvleesklier en de omliggende structuren. Als er op de beelden iets verdachts te zien is, neemt uw arts monsters van het betreffende gebied door middel van biopsietechnieken zoals endoscopische echografie (EUS), computergestuurde naaldbiopsie (CT) of laparoscopische biopsie. Met laboratoriumonderzoek kan ook het gehalte worden gemeten van bepaalde eiwitten waarvan bekend is dat ze in verband worden gebracht met alvleesklierkanker.

 

Behandeling van alvleesklierkanker

Zodra uw arts de diagnose alvleesklierkanker heeft gesteld, zal hij de behandelmogelijkheden met u bespreken. Chirurgie is een van de belangrijkste behandelingen voor dit type kanker. Afhankelijk van waar in de alvleesklier de tumor zich bevindt en hoe ver deze is gevorderd, kunnen verschillende soorten operaties worden aanbevolen. Chemotherapie en bestraling worden ook vaak toegepast bij alvleesklierkanker. Deze behandelingen kunnen helpen de tumoren te verkleinen of de groei ervan te vertragen, zodat ze zo nodig operatief kunnen worden verwijderd. Sommige mensen kunnen ook gerichte behandelingen krijgen, zoals immunotherapie of gentherapie, die gericht zijn op specifieke genetische mutaties die in bepaalde soorten alvleesklierkanker worden aangetroffen om de groei ervan te vertragen of de door de ziekte veroorzaakte symptomen te verminderen.

 

Klinische proeven

Patiënten bij wie alvleesklierkanker is vastgesteld, kunnen overwegen deel te nemen aan klinische onderzoeken naar nieuwe behandelingen voor deze dodelijke ziekte. Klinische trials zijn onderzoeken waarbij mensen zoals u, bij wie een bepaalde aandoening is vastgesteld, medicijnen, apparaten of andere behandelingen testen voordat ze op de markt komen. Het is belangrijk op te merken dat niet alle klinische onderzoeken effectief zijn bij de behandeling van elk type kanker, dus u kunt het beste met uw arts bespreken welke opties voor u geschikt zijn voordat u zich voor een van deze onderzoeken opgeeft.

 

Conclusie

Alvleesklierkanker is een ernstige ziekte, maar een vroege diagnose en een snelle behandeling kunnen de resultaten voor veel patiënten met dit type kwaadaardigheid aanzienlijk verbeteren. Uw arts zal nauw met u samenwerken met behulp van medische beeldvorming in combinatie met weefselmonsters die door middel van biopsie-technieken zijn verkregen om een nauwkeurige diagnose te stellen voordat de verschillende behandelingsopties worden besproken, waaronder chirurgie, chemotherapie en/of bestraling, afhankelijk van wat het meest geschikt is voor de situatie van elke individuele patiënt, alsmede mogelijke deelname aan klinische onderzoeken naar nieuwe behandelingen voor deze dodelijke ziekte.

Categories:

Tags:

Comments are closed