Ga je op zoek naar de beste bouwfolie, dan zul je merken dat er ontzettend veel keuze is. Er wordt binnen de bouwfolie onderscheid gemaakt tussen vloerfolie, gevelfolie en dakfolie. Binnen deze categorieën zijn er weer andere type folie te vinden. Het grote aanbod kan het lastig maken om te bepalen welke bouwfolie het meeste past bij je project. Een aantal soorten bouwfolie op een rijtje, inclusief de mogelijkheden.

 

Dampremmende bouwfolie

Het doel van dampremmende bouwfolie is voorkomen dat er vochtige warme lucht van binnenuit de isolatie of constructie zelf kan binnendringen en gaat condenseren. Dit type bouwfolie dien je aan de warme zijde van de constructie aan te brengen. Belangrijk bij het aanbrengen is dat het geheel gesloten is. Dat betekent de naden afplakken met een tape. 

 

Dampdichte bouwfolie

Komt er vocht van binnenuit de dak- of gevelconstructie of het isolatiemateriaal, dan kan dit zowel de constructie als het isolatiemateriaal beschadigen. Het voornaamste doel van dampdichte folie is de beschadiging te voorkomen. Ook dit type bouwfolie dien je aan de warme zijde van de constructie aan te brengen. Dit is met name heel belangrijk bij de bouw van zwembaden en sauna’s. 

 

Dampdoorlatende bouwfolie

Dit type bouwfolie heeft twee belangrijke functies. Dan gaat het om het buiten houden van regen en een vochtafvoer, binnen naar buiten, om inwendige condensatie te voorkomen. Deze bouwfolie dien je aan de koude kant van constructies aan te brengen.

 

UV bestendige bouwfolie

UV bestendige bouwfolie wordt ook wel open gevelfolie genoemd. Dit type bouwfolie is speciaal gemaakt voor toepassingen achter open gevelconstructies. Deze bouwfolie wordt blootgesteld aan het zonlicht en dat gebeurt niet bij andere type bouwfolies. Door de UV bestendige eigenschappen van deze bouwfolie kan de folie niet verkleuren. 

 

Reflecterende bouwfolie

Dit type bouwfolie is voorzien van een aluminium laagje. Dit laagje reflecteert warmtestraling, zodat het niet in de onderliggende isolatie of materiaal kan trekken. Dat betekent dat de warmte in de winter binnen blijft en dat het in de zomer lekker koel is. Er is daarnaast bij deze bouwfolie minder isolatiemateriaal nodig om de gewenste RC waarde te halen. 

 

Geluiddempende bouwfolie

Geluiddempende bouwfolie wordt gebruikt om geluid te dempen. Deze eigenschappen worden met name gebruikt bij projecten in drukke steden waar men overlast van omgevingsgeluiden wil beperken. Ook wordt dit type bouwfolie gebruikt bij wooncomplexen met plafond- en open wandconstructies.

Categories:

Tags:

Comments are closed