Antifouling wordt al eeuwenlang toegepast. Tot nu is er echter vrijwel uitsluitend gebruik gemaakt van milieuschadelijke antifouling, zoals giftige antifouling verven. Daar moeten we vanaf, want als iets duidelijk is geworden, is het wel dat we zo niet verder kunnen gaan met het beschadigen van het milieu. Er worden meer en meer milieuvriendelijke antifouling producten op de markt gebracht, waaronder wraps die aangroei van mosselen, algen en micro-organismen tegengaan. Finsulate speelt een voortrekkersrol op het gebied van antifouling. Met behulp van een geavanceerde wrap met stekeltjes wordt de aangroei van (micro-)organismen effectief afgestopt. Organismen hebben namelijk de grootste moeite zich aan deze stekeltjes te hechten. Dat lukt eigenlijk alleen aan de toppen, maar op die kwetsbare positie worden ze er tijdens het varen weer gemakkelijk vanaf geborsteld.

De nieuwste antifouling technologieën
Er worden steeds meer bewezen effectieve en duurzame antifouling producten op de markt gebracht. Biocidevrije antifouling wraps zijn hier een goed voorbeeld zijn. Ook vindt antifouling vandaag de dag plaats met behulp van ultrasoon geluid. Er worden zelfs hele botenliften ingezet waarmee je boten eenvoudig uit het water kunt liften na een vaartocht om ze af te spoelen. Kortom: er zijn alternatieven genoeg voor schadelijke antifoulingverf. Hoe succesvol welke methode is, hangt ook van of je vaart in zoet water of juist in zout water.

De milieuvriendelijke oplossing
Gif inzetten lijkt steeds meer verleden tijd. Niet alleen zijn de chemicaliën extreem schadelijk voor het milieu en je eigen gezondheid, ze zijn ook nog eens beperkt effectief. Of liever gezegd: het effect is van korte duur. De prestaties zijn minimaal als een schip veel stilligt. Nieuwe methodes, zoals die op basis van stekelwraps, werken zowel bij varende schepen als bij schepen die voor anker liggen. Dit houdt in dat je veel minder tijd (en geld) kwijt bent aan het onderhouden van effectieve antifouling. Zo hoef je niet langer om de paar jaar, of zelfs om het jaar, een nieuwe verflaag aan te brengen. Folie op je onderwaterschip heeft een optimaal effect. De levensduur bedraagt minstens vijf jaar, waardoor je flink bespaart op de jaarlijkse onderhoudskosten. Er zijn methode op basis van stekelwraps voor verschillende soorten schepen.

Geschikte antifouling voor elk schiptype
Er zijn antifoulingmethoden speciaal voor op zout water, speciaal voor op zoet water, maar ook voor een combinatie van zout en zoet water. De verschillen zitten hem onder meer in de vorm van de stekels van de wrapfolie. Sommige beschermende antifouling lagen kunnen op elk type schip worden aangebracht, terwijl er ook oplossingen zijn speciaal voor offshore constructies.

Categories:

Tags:

Comments are closed